Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.

dodaj pytaniei czekaj na odpowiedź dodaj przepisi ciesz się opiniami innych
Poleć znajomym

Jaką mąką najlepiej zagęścić sos?

Dodane przez: krzysiek, 14.5.2012 (20:25)
3 1

Która mąka jest najlepsza do zagęszczania sosów? Zazwyczaj używam mąki pszennej, ale zauważyłem, że mąka ziemniaczana zdecydowanie bardziej zagęszcza sos - dlaczego tak się dzieje? Czy w ogóle powinno stosować się mąkę do zagęszczania? Czy to nie jest droga na skróty?

dodaj odpowiedź

Za odpowiedź możesz zarobić nawet 10 punktów?

Wystarczy, że Twoja odpowiedź będzie uznana jako najlepsza.

odpowiedzi (2)

Przydatność 75%

Sortuj wg:
1 1
Dodane przez: CATUS, 26.8.2012 (13:14)

Chyba jest to droga na skróty. Czasem faktycznie używam mąki, ale to wtedy kiedy nie mam czasu odparowywać sosu. Mąki ziemniaczanej nie próbowałam :)

2 0
Dodane przez: marek29, 18.5.2012 (15:30)

ja zagęszczam zawsze mąką pszenną lub ziemniaczaną. Mąkę trzeba rozmieszać w szklance z zimną wodą i dodawać do sosu cały czas mieszając, doprowadzasz do wrzenia i gotowe.

Im więcej mąki dodasz, tym gęstszy bedzie sos!

Podobne pytania

Jaka śmietana do sosu pieczarkowego?

Dodane przez: krzysiek, 14.5.2012 (20:36)
Poznaj wszystkie kuchnie świata