Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.

dodaj pytaniei czekaj na odpowiedź dodaj przepisi ciesz się opiniami innych
Poleć znajomym

Co zrobić, gdy zważy się masa maślana do tortu?

Dodane przez: vampire, 19.12.2012 (18:08)
1 1

Jak rozpoznać, że się zważyła? Czy da się ją jakoś uratować? Czy ma to wpływ na smak?

dodaj odpowiedź

Za odpowiedź możesz zarobić nawet 10 punktów?

Wystarczy, że Twoja odpowiedź będzie uznana jako najlepsza.

odpowiedź (1)

Przydatność 50%

Sortuj wg:
1 1
Dodane przez: quatro, 24.12.2012 (14:15)

Jak masa się zważy to nie jest jednolita tak jakby się tłuszcz oddzielał nie umiem tego obrazowo i fachowo opisać ale będzie to od razu widać gwarantuje.

Żeby uniknąć zważenia masy najważniejsze jest aby wszystkie składniki miały te samą temperaturę.

Zważona masa nie jest dobra więc albo warto ją odratować albo trzeba zrobić nową.

Moja metoda ratunkowa dla zważonej masy to dodawać po łyżce wrzącej wody do masy ciągle miksując, aż uzyskamy ładna jednolitą konsystencję.

Podobne pytania

Chałwa - jak zrobić chałwę?

Dodane przez: krysiaka, 19.5.2012 (17:53)

Polewy do ciast - jak to zrobić ?

Dodane przez: czeslaw, 2.7.2012 (12:39)
Poznaj wszystkie kuchnie świata