Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.

dodaj pytaniei czekaj na odpowiedź dodaj przepisi ciesz się opiniami innych
Poleć znajomym

Jak zrobić duszoną marchewkę do obiadu?

Dodane przez: aqua, 30.11.-0001 (00:00)
1 1

jak robicie i jakie przyprawy dajecie do marchewki duszonej?

dodaj odpowiedź

Za odpowiedź możesz zarobić nawet 10 punktów?

Wystarczy, że Twoja odpowiedź będzie uznana jako najlepsza.

odpowiedzi (2)

Przydatność 50%

Sortuj wg:
0 0
Dodane przez: a74-7, wczoraj o 12:49

Wolę wersję z groszkiem - podaje przepis

Duszona marchewka z groszkiem

składniki
  • Duszona marchewka z groszkiem
  • 4 marchewki (średnie)
  • 1 puszka groszku kunserwowego
  • 6 łyżek wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
sposób przygotowania

Groszek odcedzamy, a marchewki myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.

Wrzucamy pokrojoną marchewkę do garnka dodajemy tam wodę, sól i cukier i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając do momentu aż marchewka będzie miękka.

Gdy marchewka jest już miękka dodajemy groszek - całość mieszamy i dusimy kilka minut.

Z masła i mąki robimy zasmażkę i dodajemy do marchewki z groszkiem. Całość przez chwilę jeszcze mieszamy i dusimy.

Podawać można na zimno i na ciepło.

1 1
Dodane przez: AdamT, 20.11.2012 (14:57)

Przepis w załączniku tam wszystko jest - jak robić i co dodać.

Duszona marchewka

składniki
  • Duszona marchewka
  • 1 kg marchewek
  • 1 szkl. wody
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta vegety
sposób przygotowania

Marchewkę myjemy obieramy i kroimy w kosteczkę, w talarki - jak kto woli - drobniej, czy grubiej.

Wrzucamy pokrojoną marchewkę do gara i zalewamy wodą; dodajemy masło, cukier, sól i dusimy na małym ogniu pod przykryciem pilnując by się nie przypaliło.

Po około 20 minutach jeżeli marchewka jest już miękka dodajemy śmietanę i doprawiamy vegetą - mieszamy i jeszcze chwilkę dusimy.

Możemy podawać taką marchewkę na ciepło jak i na zimno.

Poznaj wszystkie kuchnie świata