Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.

dodaj pytaniei czekaj na odpowiedź dodaj przepisi ciesz się opiniami innych
Poleć znajomym

Kiełbasa z dziczyzny - jakie mięso i sposób wykonania?

Dodane przez: rufio, 15.5.2012 (17:55)
1 0

Chciałbym zrobić kiełbaskę z dziczyzny, ale nie wiem jakie mięso i w jakich proporcjach jest mi potrzebne? Jak zrobić taką kiełbasę?

dodaj odpowiedź

Za odpowiedź możesz zarobić nawet 10 punktów?

Wystarczy, że Twoja odpowiedź będzie uznana jako najlepsza.

odpowiedź (1)

Przydatność 100%

Sortuj wg:
1 0
Dodane przez: marek29, 17.5.2012 (17:01)

w sumie to obojętne jakie mięso - jakie masz z takiego zrobisz; jak masz z dzika to z dzika jak z sarny to z sarny. poniżej umieszczam przepis w miare prosty.

Kiełbaska z dziczyzny

składniki
  • 3 kg mięso z dzika lub z sarny
  • 1,5 kg boczek wieprzowy
  • 1 łyżeczka saletra
  • 1 sztuka główka czosnku
  • 3 łyżki sól
  • po 6 g przprawy (pieprz, majeranek, słodka papryka)
  • 8,5 m jelito
sposób przygotowania

Mięsa kroimy w kostkę dodajemy sól wraz z saletrą i wszystko mieszamy dokładnie, po czym przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia w chłodnym miejscu.

Przepuszczamy wszystko przez maszynkę - najlepiej przez grube sitko, dodajemy wyciśnięty czosnek (w zależności jak kto lubi można duży lub mniejszy). Dodajemy wcześniej przegotowaną i ostudzoną wodę - pół szklanki oraz wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Jeżeli po spróbowaniu czegoś jeszcze brak to doprawiamy.gdy już wszystko jest dobrze doprawione i dobrze wymieszane to napełniamy jelita i wędzimy ok. 3-4 godzin.

Podobne przepisy

Kiełbaska z dziczyzny

Kiełbaska z dziczyzny

Dodane przez: makowa_panienka, 17.5.2012 (17:01)
Poznaj wszystkie kuchnie świata