Zamknij

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce prywatności.

dodaj pytaniei czekaj na odpowiedź dodaj przepisi ciesz się opiniami innych
Poleć znajomym

Czym nadziewać kaczkę ?

Dodane przez: rufio, 13.6.2012 (08:21)
1 0

Mam w planach zrobić dobry obiad dla znajomych i podjąłem się upiec kaczkę. Zastanawiam się czym ją mogę nadziać ? Znacie jakieś przepisy ?

dodaj odpowiedź

Za odpowiedź możesz zarobić nawet 10 punktów?

Wystarczy, że Twoja odpowiedź będzie uznana jako najlepsza.

odpowiedź (1)

Przydatność 100%

Sortuj wg:
1 0
Dodane przez: VanesaV, 23.5.2013 (13:45)

Najczęściej chyba ludzie faszerują kaczki "innym mięsem", ja jednak wolę Kaczkę faszerowaną pieczarkami.

Kaczka faszerowana pieczarkami

składniki
  • Kaczka faszerowana pieczarkami
  • 2,5 kg kaczka
  • 1 kg pieczarek (najlepiej drobnych)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • do smaku pieprz, sól
  • listki świeżego tymianku
sposób przygotowania

Kaczkę płuczemy, czyścimy i osuszamy.

W moździerzu rozcieramy 3 ząbki czosnku z solą, pieprzem i sporą ilością liści tymianku. Powstałą "papką" nacieramy dokładnie naszą kaczkę na zewnątrz i wewnątrz.

Pieczarki myjemy jeżeli jest potrzeba to obieramy. Kroimy na pół (jeżeli są drobne, jeżeli duże to na ćwiartki).

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle - gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Całość dusimy około 20 minut miesząc doprawiamy pieprzem i solą. Gdy farsz ostygnie dodajemy poszatkowaną nać pietruszki oraz wyciśnięte 3 ząbki czosnku.

Gotowym farszem nadziewamy kaczkę, zszywamy ją grubą nicią, również nóżki wiążemy. Wkładamy w rękaw do pieczenia, który związujemy i nakłuwamy folię w kilku miejscach.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 2 godziny. Po dwóch godzinach wyjmujemy kaczkę rozcinamy rękaw i przypiekamy skórkę przez kolejne 30 minut - można to robić w wyżej temperaturze.

czas pieczenia zależy od wagi naszej kaczki mniej więcej liczymy to tak: 1 kg kaczki to 1 godzina pieczenia.

Podobne pytania

Jak prawidłowo upiec kaczkę?

Dodane przez: krysiaka, 16.10.2012 (16:32)

Polędwiczki - czym doprawić ?

Dodane przez: pastor, 4.6.2012 (19:49)

Z czym piec białą kiełbasę ?

Dodane przez: pastor, 21.6.2012 (19:00)
Poznaj wszystkie kuchnie świata